Elitloppet

Elitloppet – Solvallas internationella elitlopp är en av världens största och mest prestigefyllda travtävling. Tävlingen avgörs alltid på Solvalla sista söndagen i maj. Det första elitloppet kördes redan 1952.

Hästtävlingar har alltid fascinerat människan. Det är fantastiskt att se dessa mäktiga djur spänna musklerna och sätta iväg i ett stort lopp. Elitloppet är det stora loppet i Sverige och här får man se de bästa hästarna i världen. För oss hästälskare är det verkligen en tävling att se fram emot.

Historik

Sedan Elitloppet startade har publiken bjudits på det ena sportsliga fenomenet efter det andra. Under 1960-talet var det de franska fantastiska hästarna som totalt utklassade de Svenska. Två år i rad vann den legendariske Roquepine. På 1970-talen vann äntligen Svenska hästar igen. 1972 vann Dart Hanover och 1973 vann Ego Boy.

Amerikanen Mack Lobell vann överlägset 1988. 1994 vann Copiad och Erik Berglöf med minsta möjliga mån, efter en spektakulär duell mot Pine Chip från USA. Vid mållinjen fick Pine Chip se sig besegrad då han tyvärr avslutade duellen med att galoppera. Även året efter, 1995, vann Copiad. Den fantastiska Italienska Varenne segrade både 2001 och 2002. Segraren år 2006, Jag de Bellout, diskvalificerades tyvärr senare på grund av doping.

Elitloppet är utan tvivel den största festen inom travsporten i Sverige, och den hävdar sig även bra i världen. Som utomstående kan det vara svårt att förstå vilken uppståndelse det blir kring detta. Men för att beskriva det hyfsat enkelt, så är det ungefär vad musikfestivaler är för många människor på somrarna. Här samlas man och festar, spelar på hästar och njuter av stämningen.

Solvalla

Travbanan Solvalla ligger i Bällsta i Västerort, Stockholm. Detta är Sveriges natinalarena för travsport. Det finns plats för 40 000 åskådare och till publikkapacitet är detta Nordens största travbana.

31 juli 1927 invigdes Solvalla. Då arrangerade man sju löpningar, tre för kallblod, tre för varmblod och ett för lanthästar. Under 1930-talet skapades grunderna för travsport som vi känner till den idag. Under 1930 körde man 36 tävlingsdagar med totalt 225 löpningar. Totalomsättningen det året var över fem miljoner kronor och man delade ut över en halv miljon kronor i prispengar.

Idag används Solvalla inte bara som travbana. Det anordnas även mässor och konferenser här. Det finns kontor till uthyrning. Mellan åren 1894 och 2006 byggdes kontorskomplexet, ritat av arkitektfirman Samark. Om man är nybörjare inom hästsporten kan har man även möjlighet att få genomgå en travskola på Solvalla. Det brukar vara populärt att starta sin karriär inom travsporten med att fullfölja en sådan utbildning.