Elitloppets historia

Den sista söndagen i maj varje går avgörs Elitloppet på Solvallas travbana. Detta har pågått ända sedan 1952 då det kallades för Jubileumsloppet för att fira Solvallas 25-årsdag som travbana.

7479641-travhast

Varje år bjuder man in 16 hästar att delta i Elitloppen, man lottar sedan in den i två olika försökslopp där de fyra bästa från varje lopp går vidare till finalen. Finalen körs bara två till tre timmar efter försöksloppen, och kuskarna får välja startspår i den ordning de placerade i de första loppet de var med i. Prissumman i Elitloppet är 3 miljoner kronor. Men det är inte bara hästägarna som har chans att vinna pengar på Elitloppet, många svenskar gillar att spela på loppet och vinna en slant själva.

Sverige är tillsammans med Frankrike och USA de tre största travsportsländerna i världen. När Elitloppet först kördes var det nästan bara svenska hästar som tävlade, men på 60-talet kom de stora franska hästarna in och utklassade de svenska helt och hållet. Det var först på 70-talet som en svensk häst lyckades vinna igen.

1988 var det en amerikansk häst vid namn Mack Lobell som överlägset tog hem segern, det var inte den första amerikan som vunnit Elitloppet, men det var den första som vann med sådan marginal.

2006 var ett mörkt år för Elitloppet, då segraren Jag de Bellouet blev diskad för dopning, och desamma hände även tvåan. På grund av detta var det tredje platstagaren Conny Nobell som slutligen tilldelades segern istället.

Vill man vara med i publiken under Elitloppet 2015 kan man köpa biljetter på deras egen hemsida. Förköper man sin biljett online får man gå direkt till visitering och inpassering medan andra måste köa för att köpa sin biljett i en särskild biljettlucka. Detta omfattar omkring 40 travlopp som körs under tre dagars tid.

Nedan är en video från finalen av Elitloppet från förra året.