Hund bland hästar

För hundägaren kan det vara bra att lära hunden att vistas bland hästar, speciellt om den ska med till stallet.

häst och hund

För att ta med dig hunden till stallet så behöver den bli hästvan så den inte springer efter hästen. Öva hunden att vistas bland hästar och samtidigt ignorera dem. Ett tips är att utsätta hunden för den miljön och att i stallet distrahera hunden när den visar intresse för en häst och sedan belöna med godis när den gjort rätt. Tillslut är hästen helt oviktig. Beroende av vilken hund du har och hur den uppför sig vid hästmöten så kräver den olika mycket jobb för att bli säker runt hästar.

Hos många stall kan du mötas av löst springande hundar då hästfolk ofta är hundfolk också. En del stall har koppeltvång och det finns de som har det under vissa tider då verksamheten är igång. När hunden måste vara kopplad behöver den koppel, sele och halsband som kan köpas hos Häromi ett företag som specialiserat sig på just produkter för hundar.

Det finns dom som har hundar som snällt ligger vid sidan av ägaren medans denna håller på med en häst, men det finns också dom som vill möta alla nya människor och djur som kommer in och dessa har då lättare att hamna i en oönskad situation. Vissa ryttare har med sig hunden ut på sin ridtur och har du full kontroll på hunden så att den snällt springer bredvid utan att distraheras av varken vilt eller andra hundar, ja då är det ok. Det finns långa koppel och rep som passar för hästburna hundägare så att hunden kan vara kopplad även ute vid ritt.

Mellan 1:a mars och 20:e augusti ska du dessutom hålla hunden under sådan uppsikt att den inte kan springa lös där det kan finnas vilt och resten av året måste du hindra den från att driva och förfölja vilt, detta enligt jaktförordningen.