Några av de vanligaste hästraserna i Sverige

Appaloosa 

AppaloosaDenna ras har funnits med ända från 1700-talet och den lämpades bäst för användning i krig och jakt. Hästrasen har fått sitt namn från floden Palouse.

De vanligaste kännetecknet för denna ras är att hästarna föds tecknade, och vid 5 års ålder är minimigränsen 142,3 centimeter, vissa hästar blir upp till 170 centimeter i mankhöjd. Typiska drag för Appaloosa hästen är vit hornhinna, fläckig eller spräcklig hud, pälsteckning och långrandiga hovar.

Merparten av Appalosa idag är en korsning mellan Arabiskt fullblod och Engelskt fullblod och kallas då för ”stockhäst”. Dock är denna ras egentligen inte densamma som ursprunget.

Hästrasen har även en klubb, The Appaloosa Horse Club, som bildades 1938 i Oregon, USA. Där finns idag 625 000 hästar registrerade.

Arabiskt fullblod

Denna hästras används framförallt inom galopp, western, distans eller som familjehäst.

Det arabiska fullblodet är en uthållig häst som är stark och modig. Rasen har kommit fram genom århundraden av användande av beduiner både i strider och i ökenstormar. Det som kännetecknar beduinerna inom hästhållning och skötsel var att de var noga med att hålla rasen ren. Denna starka hästras har fått lägga grunden för många andra hästraser som finns idag.

Många anser att Arabiskt fullblod är den vackraste rasen i världen idag. Den har en mankhöjd på 145 till 155 centimeter. Huvudet är relativt litet och nätt med stora vackra ögon. Kroppen är smidig och nätt. Den förekommer i färgerna svart, brun, skimmel eller fux.

Ardenner

En ras som åskådarna brukar bli imponerad av är Ardenner. Detta är en stor och tung hästras som i början av 1800-talet togs till Sverige för att skapa en kraftigare arbetshäst. Hästrasens primära användningsområde har varit att hjälpa till inom skogs- och jordbrukeArdenner hästen har en mankhöjd på mellan 155 och 162 centimeter och ligger på en normalvikt på 600 till 800 kilo. Hästen förekommer i färgerna fux, brun, svart och skimmel, den har en bred bröstkorg, en kort muskulär hals och ett stort ståtligt huvud.

Connemara

Denna ponny kommer ursprungligen från Irlands västkust, Connemaraditriktet. Hästen används till en början till många olika saker så som packhäst eller draghäst. Rasen infördes till Sverige 1964 och är idag en mycket populär hästras och används ofta till alla grenar inom ridsport. Connemaran är också en alldeles utmärkt allroundhäst.

Rasen har en mankhöjd på mellan 138 och 145 centimeter och förekommer i färgerna gulbrun, svart, skimmel, brun, isabell och konstantskimmel. Connemaran är kompakt i kroppen och är starkt uppbyggd.

Engelskt fullblod

Denna hästras härstammar från England där den framförallt används inom hästkapplöpning. Engelskt fullblod är väldigt populär världen över och i Sverige använder vi den inom fälttävlan, galopp, hoppning och dressyr.

Denna hästras anses vara den ädlaste av alla raser idag, den har långa starka ben och en djup bröstkorg. Engelskt fullblod blir mellan 155 och 170 centimeter i mankhöjd och förekommer i färgerna brun, fux, gråskimmel eller svart.