Olika hästar – olika näringsbehov

Det bör vara självklart att olika hästar har olika näringsbehov, detta beror stor på storlek, ålder och arbete, men även om det är en digivande häst.

38307-horses-at-the-ranch

Man börjar alltid med ett underhållsbehov, detta är behovet hästen har när den inte utför något arbete, ger di eller är dräktig, och om hästen inte är i processen att gå ned eller upp i vikt.

Hästar klassas även som lättfödda, normalfödda eller svårfödda, med detta menas att hästen behöver minre, normalt eller mer foder än genomsnittet för att hålla vikten. Generellt brukar man räkna fullblod som svårfödda och kallblod som lättfödda, men det finns förstås stor variation även inom de olika raserna.

En häst som arbetar behöver tillägg av energi, protein, vitaminer och mineraler på samma sätt som en växande häst behöver tillägg för tillväxten och en digivande häst behöver tillägg för mjölkproduktionen. Hur mycket som måste tilläggas beror på hur ansträngande arbetet är, hårt arbete är till exempel träning och tävling i fälttävlan på både lätt- och medel nivå och svår klass-hoppning. Mycket hårt arbete kan vara trav- och galoppträning och tävlan, men även distanstävling och fälttävlan på elitnivå. Skogs- och jordbruksarbete räknas till hårt eller mycket hårt arbete beroende på arbetsspecifikationerna. Arbete på en ridskola är ett exempel på medelhårt arbete och en häst som bara används för fritidsridning klassas som att utföra lätt arbete.