Prispengar på trav

Travsport idag har blivit otroligt stort. Trav är en sport som många ser och spelar på. Sporten omsätter miljardbelopp varje år, själva sporten finansieras i största del från hästägare och spel.

I Sverige finns idag en egen modell, ”finansieringsmodellen”, vilken man ofta pratar om. Den innebär att cirka 85 % att prispengarna  och andra medel kommer från spelet ATG (travets eget spelbolag). Under år 2011 blev det ett nytt rekord, igen, av prispengarna inom sporten. Det delades ut nästan 780 miljoner kronor och 65 miljoner i premiebelopp.

Övriga pengar travet får in kommer från sponsorer och intäkter från de olika tävlingarna som hålls.

Skatt

När man spelar på hästar regleras det av en så kallad totalskatt och koncessioner i avtal med svenska staten. Här är skatten cirka 11 % på bruttoinsättningen. Jämför man med andra länder, bara våra grannländer, så har Sverige dubbelt så hög skatt som övriga.

Hästen

Hästarna som tävlar i varje lopp erhåller prispengar i varierande omfattning, baserat på hästens tidigare prestationer, detta påverkar i sin tur hästens startprissumma. Ju större startprissumma en häst har, ju bättre är den, och desto högre divition tävlar den i. De hästar som inte tidigare tävlat, eller inte vunnit några prispengar, startar i så kallade ”Noll-lopp”. Ibland förekommer även så kallade hederspriser på vissa tävlingar, då vinner man vanligtvis någon pokal eller dylikt.