Rätt foder till din travhäst

Att välja rätt foder till sin häst är inte så lätt och självklart som många tror. Det är stor skillnad på olika grovfoder. Det är även skillnad från häst till häst. En hårt arbetande travhäst behöver mer energi för att orka prestera än vad en liten ridskolehäst behöver. Det gäller att hitta foder som passar just sin egen häst, och foder av bra kvalité.

Häst som äter

Vad är grovfoder?

När vi pratar om grovfoder menar vi hö, hö i olika former. Det kan vara ”vanligt hö” (eller torrhö som vissa säger), hösilage och ensilage. Skillnaden här är egentligen bara vilket sätt höet konserverats på.

Rätt foderstatus

En arbetande häst som tränar och tävlar mycket behöver ett grovfoder med hög energidensitet. Den behöver också ett foder som är anpassat efter hästens näringsbehov och tarmhälsa. Det gäller därför att hitta en balanserad foderstat till varje häst. En balanserad foderstat består till stor del av grovfoder, mineraler och vatten. Många hästmänniskor tror att hästen även behöver kraftfoder för att fungera och få den näring hästen behöver. Så är inte alltid fallet. Har man ett grovfoder av hög kvalité, som skördats på rätt tid och sätt, behövs inte kraftfodret. Kraftfoder kan vara ett komplement om grovfodret inte innehåller den näring hästen behöver.

Analysera ditt grovfoder

Därför är det väldigt viktigt att analysera det grovfoder man ger sin häst för att veta vilken näring det innehåller. Antingen gör du analysen själv eller så ber du leverantören om en. Tycker du att detta är krångligt finns idag en sajt vi vill tipsa om, grovfoderborsen.se. Detta är en sida där du som hästägare kan gå in, knappa i just förutsättningarna för din häst, samt få fram vilket typ av grovfoder din häst behöver. Du kan också genom grovfoderbörsen beställa ditt grovfoder och få det levererat hem. Väldigt smidigt och du är också säker på att din häst får ett bra och anpassat grovfoder.

Det är många fördelar med att ha en bra och avstämd foderstastat på din häst. Hästen mår bättre, presterar bättre och blir ofta även mer tillfreds i sitt sätt att bete sig. Hästens mag och tarmsystem är utformat för att äta grovfoder och därför mår de bäst av att bara äta det, om det går.

Fakta i texten är hämtad från hastkliniken.se.