Så förbereder du dig själv och din häst för tävling

Att tävla är en rolig och spännande del av de flesta hästägares liv. Att tävla är ett sätt att mäta sin egna och hästens utveckling och se vilka framsteg er träning ger. Oavsett vilken nivå du tävlar på så kräver en dag på tävlingsbanan en hel del förberedelser – både för dig och för din häst. Allra viktigast är det att ha alla papper för tävling i ordning. Både du och hästen behöver licenser, hästen skall ha ett godkänt pass och som ryttare behöver du också grönt kort. Alla övriga uppgifter om ekipaget ska vara införda i TDB – tävlingsdatabasen.

ridsport ryttare

Packa och förbered dagen innan

De flesta förberedelserna bör ske dagen innan tävling. All utrustning som skall användas under tävlingen ska rengöras och gås över så att allt är helt och fungerande. Vilken utrustning du behöver beror på vilken tävlingsgren du ska delta i . Sedan är det dags att förbereda hästen så att den ser så bra ut som möjligt. Tvätta eller rykta hästen noga så att den är ren och glänser. Fläta och knoppa också manen om du ska ha det så på tävlingen. Innan du slutar för dagen går du igenom packningen en sista gång för att försäkra dig om att du inte glömt något.

Tävlingsdagen

Sätt upp ett realistiskt tidsschema för dagen och följ det. Beräkna hur lång tid du behöver för att göra morgonsysslorna hemma och hur lång restiden till tävlingsplatsen är. Gå upp i tid och ge dig själv och hästen möjlighet att äta frukost i lugn och ro. Eftersom packningen redan är klar och ligger i bilen behöver du bara iklä dig tävlingskläderna, förhoppningsvis har du haft tid att skaffa något snyggt och nytt som gör det extra roligt att ge sig iväg och tävla. Lasta sedan hästen och bege dig mot tävlingsplatsen i god tid. Det är bättre att komma iväg 30 minuter för tidigt än 30 minuter för sent.